Clem Schouwenaars
Vlaams dichter en schrijver (1932-1993)
"Ik schrijf slechts voor enkelingen, die wat om mij zouden geven".
Op 10 september 1993, overleed de Vlaamse literaire schrijver en dichter Clem Schouwenaars in zijn laatste van een reeks woonplaatsen, Lubbeek in Vlaams-Brabant.
Clem (Clemens Renaat Alice Jozef) Schouwenaars werd geboren in december 1932 in Mortsel bij Antwerpen. Zijn oeuvre is zeer omvangrijk en bestaat voor het grootste deel uit romans, waarvan een deel autobiografisch getint is. Verder zijn er enkele dichtbundels van hem verschenen en een drietal boekjes met beschouwend proza, hier en daar gelardeerd met poëzie.


___________________________________________________Miskend

In Nederland is er voor Clem Schouwenaars eigenlijk nooit een echte doorbraak gekomen, maar datzelfde geldt voor vele andere Vlaamse auteurs. Als ze ergens worden genoemd, is het meestal terloops en in de sfeer van "aardig, maar onbelangrijk".
In "Nederlandse Literatuur, een Geschiedenis", in 1993 verschenen als handboek voor studenten Cultuurwetenschappen (letterkunde) aan de Open Universiteit (toch ook in België actief) komt de naam Schouwenaars zelfs niet één keer voor!
In hetzelfde jaar als NLG, 1993 dus, verscheen een driedubbel Vlaanderen-nummer van het Nederlandse literaire tijdschrift "Maatstaf", maar de letterkundige kringen in Nederland kregen er niet meer belangstelling door en hebben die belangstelling nog steeds niet.
In zijn eigen land vinden de boeken van Clem Schouwenaars meer aftrek. Toch kan van geen enkele van zijn romans gezegd worden, dat het een best-seller is. Hij wilde daar niet onder lijden. Een kleine anderhalf jaar voor zijn dood schreef hij:

"Neen, ik voel mij geen miskende, geen poète maudit. Ik koester mij niet in de kunstmatige Sehnsucht van het onbegrepen-zijn. Daarvoor moet men in de eerste plaats overtuigd zijn van het vermogen der anderen om je eventueel te kúnnen begrijpen. Of van de hoop dat dit zou gebeuren. Maar ik bedel niet om waardering. Ik schrijf niet voor maatschappij of toekomst. Ik schrijf slechts voor enkelingen, die wat om mij zouden geven. "
Een goedwillende trouwe lezeres liet haar gewaardeerde schrijver eens weten dat hij meer aan publiciteit zou moeten doen. Clem Schouwenaars reageerde daar als volgt op:
"Moet ik elke week mijn vredig huis volstouwen met vretende en zuipende journalisten of reporters, die, na het uitmaffen van hun zatte roes, dan wel enig stukje over mijn nieuwste werk zullen plegen? Moet ik mijn aangenaam leven bederven door het uitnodigen van lieden, die ik liefst afscheep als ze zèlf vragen of ze eens mogen komen?
Goede vriendin, een werk moet zijn eigen weg maken. Zo heeft het mijne jou bereikt, zo geef jij het door aan anderen."
1984
Hans Hamburger:
De laatste woning van Clem Schouwenaars,
'het huis op de heuvel' te Lubbeek
INHOUD:

(klik op het onderwerp)
Laatste update: 10 februari 2003
Stijl, inhoud, opbouw
Autobiografisch?
Leven en werk
Anton Zevenbergen trilogie
Clem Schouwenaars en de muziek
Clem Schouwenaars en de vrouwen
Laatste roman
Chronologische overzichten
Verder >
mail: cs@hanshamburger.com
home
Naar "Schrijverspagina " (met links naar sites over schrijvers)
Teken Gastenboek
Bekijk Gastenboek